FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Hírek a balatonról holnap is

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Káli Képes Krónika
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Az van, hogy (részben) elköltöztem!

2008.12.18. 13:52 :: ivcsek

Új blogot indítok számtalan, a Balaton köré csoportosítható témában, nézz át, hátha érdemes azt is követned! (Mivel ezt a blogot Beauval ketten vittük nem ígérem, hogy ide már nem kerül új bejegyzés, mint ahogy azt sem, hogy az itt keletkezett tartalmak idővel nem jelennek ott is, de tény, hogy mostantól inkább oda koncentrálom figyelmemet.)

Szólj hozzá!

Címkék: hellókarácsony& miről, mit ír IVCSEK másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?! 


Kővágóörs a wikipédián!

2007.06.13. 09:37 :: Beau

Elkészült a falut leíró cikk a magyar wikipédián!

A tapolcai kistérségeket líró cikkek többsége még üresen árválkodik, legfeljebb a földrajzi koordinátákat tartalmazza, ezzel szemben Kővágóörs máris egy tartalmas leírást mondhat a magáénak, ami remélem, hogy a jövőben csak bővülni fog. A képanyag egy része egyenesen Ivcsektől származik, a légifotókért pedig óriási köszönet a CIVERTAN stúdiónak, akik voltak olyan kedvesek és kérésemet követő pár órán belül a rendelkezésemre bocsátották a képeiket teljesen ingyen! :)
*Taps!*
Jah és Beau D. N. voltam - Ivcsek meghívott, hogy írjak ide egy kicsit néha.

2 komment

Címkék: kővágóörs cikk wikipédia& miről, mit ír IVCSEK másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?! 


Egykor város vala

2005.11.30. 17:03 :: ivcsek


Kővágóörsre, a Káli-medence legnagyobb településére Köveskálról érdemes begurulni. A valahai város faluképe onnan adja ki magát a legszebben. Az út lejtős, tekerni is alig kell, így igazán erőlködés nélkül adhatjuk át magunkat a magyar Provance, a táj szépségeinek.


Két vallás temploma vetélkedik egymással a dombtetőn, melyikük tör magasabbra: ebben eredményt nem hirdetünk, de az evangélikus messze szebb. Tőlük nem távol, nagyon eldugottan árválkodik a romos zsinagóga. Furcsamód megközelíthetetlen, értem, hogy magánterületen fekszik, de akkor is.

 

Egész Kővágóörsöt áthatja kereskedelmi központi múltja, erős a kisvárosi jelleg. Érdemes minden utcácskáját végigjárni, építészeti gyöngyszemeket mindenütt találni, kivételt a temető és a révfülöpi út közé eső új osztás képez, a maga hatvanas, hetvenes években épített házaival. Mindenképp be kell kukkantani a tájházba, melyet egy kisnemesi kúriában rendeztek be.  


A temető szép és rendezett, kimondottan mediterrán hangulatú: érdemes körbesétálni. Két kőtenger is van a faluban, illetve a határában. A falubéli azonban több törődéssel szebb képet mutatna, nagyon benőtte a fű és elbokrosodott a környéke.

A másik már jobban bejárható, és csodálatos panorámát tár elénk. Különösen napnyugtakor. Akár éjszakára is érdemes kintmaradniuk, a csillagvadászoknak, hullócsillag számlálóknak.


A falu Kékkút felöli részén szépen újjáépített mosó ad enyhültet, a déli forróságban. Kár, hogy a vizéhez nem lehet hozzáférni, mint Köveskálon. Innen indulhatunk el a tanösvényen, ha be kívánjuk járni a medence belsejét, a Kornyi tó környékét. Kis növényhatározó ajánlott, de a madarászok sem haják othon távcsöveiket.

Két lovasfarm is rendelkezésre áll, a Révfülöp felöli a romantikusabb, a kőtenger mögöttiben egy nagy birkanyájat is tartanak, délutáni bahajtásuk, itatásuk, megkapó látványt nyújt.


A Káli éttermet bűn kihagyni
, elég széles ételkínálatból választhatunk. Boltból több is van, érdemes betérni a műszaki kereskedésbe, van még a polcon régi polimer kazetta is és más egyébb… Igazi időutazás.


A falu végén Révfülőp felé, ahonnan már a Balaton is látható található a Kál Vin pincészet, jó boraik égy kóstolást megérnek, de elsősorban elvitelre rendezkedtek be, az épület együttes is pazar.

Kővágóörsre érdemes rászánni akár egy egész napot, annyi a látnivaló. A falu határában van a Sóstokáli templomrom mögötte egy palotarommal, de a történet megér egy külön misét (legközelebb).

 

4 komment& miről, mit ír IVCSEK másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?! 


Napfívér Holdnővér

2005.11.30. 17:02 :: ivcsek


Szentbékkálláról kiérve, ott ahol a egy hosszú egyenes út lejt be a medence szívébe áll egy önmagában is érdekes fehér feszület. Mögötte, ha figyelmesen pásztázzuk a szőlőt  észrevehetünk a Töttöskálli templomromot.


Valaha itt is falu állt, de elpusztult, most pedig vikendházak és pincék veszik körül, elég méltatlan vizuális környezetet teremtve. Valaha a Mindszentkálla feletti Kisfaludi templomrommal egymásra figyeltek. Koruk és tájolásuk is azonos. Valahogy ez két rom, elvesztette szakralitását, talán az újonnan a közelükben emeltek átvették szerepüket és a romok egyszercsak kiüresedtek, kifújta belőlük a lelket a szél.

Mindezt csak azért említem meg mert van itt a Káli-medencében egy igazi csoda: a Sóstokáli templomrom. A Köveskált a Kővágóörsel összekötő út jobb oldalán nehéz észrevenni, úgy belesimul a tájba a Hegyestű irányában. Van azonban egy kis fehér, amúgy tájidegen, építmény nem sokkal az út mellet. Azt megelőzőleg szálljunk le a kerékpárról és ott valahol keresünk egy gyalog mindig jól járható, a magas fűben kitaposott szekérutat, mely a távoli facsoportok felé visz.


Az óriási fakoronák biztos árnyékában egy-egy közepes nyáj elfér delelőben. A fák gyökerei kőhalmokba kapaszkodnak, a Káli-medence szinte mindig járó szelében. Ezek a fák, facsoportok egy-egy házhelyet szimbolizálnak, melyek anno a templomot vették körül.


A szekérút a templom közelébe érve váratlan megszűnik szúrós kórókat cselezve jutunk a templom tövébe. Száz éve még a tornya is állt! (Nekem mindig a „Napfívér Holdnővér” völgybéli romocskája ugrik be, Donovan zenéjével: a két táj színei – sárgái, zöldjai és barnái a sok apró virággal - egyébként is kísértik egymást.)


Szerintem megéri a fél órányi sétát, különösen ha a templomrom szentélyében állva megpróbáljuk összetenni azt a történetet mely itt széteset.


Sajnos ez a rom is magánterületre esik, az állaga egyre gyengül, nem csodálnám, ha az oldalán egyre nagyobbodó lukak miatt rövidesen összeomlane. Kár érte. Én mindig elmormolok ott egy rövid imát. Érte, hogy még sokszor ilyennek lássam, mint most.

 

Szólj hozzá!& miről, mit ír IVCSEK másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?! 


Kőtengerek

2004.11.30. 18:00 :: ivcsek

Mint ígértem: most, hogy végleg vége az idei szezonnak (a téli beálltáig) mások bejegyzéseit adom közre: mert mint majd kitűnik nem csak én írogatok serényen a Balatonnal kapcsolatos bejegyzéseket.

Kezdjük egy (ha jól sejtem Veszprémben játszó) színész "tengeri" kalandjaival:

051001k

Ma megnéztük a tengert."Sőt, három tengert is egy délután. Mégpedig a Káli-medence “kőtengereit”. Már ami megmaradt belőlük. Gyerekkoromból ugyanis egy természetfilmből teljesen más emlékeim voltak a “kőtengerekről”. Elsőként Szentbékkálla felé vettük az irányt. A “kőtengerek” közül ez a legkiterjedtebb, és a legérintetlenebb. Valami csoda! Fantasztikus formákat csiszolt az idő a hajdani Pannon-tenger kavics és homok turzásainak megkövesedett maradványaiból.
Aztán Kővágóörsre indultunk. Itt egy méreteiben kisebb, formáiban szerényebb “kőtengert” találtunk. Viszont csodás panoráma fogadott bennünket, szinte az egész medencét megcsodálhattuk, távolban a Hegyestűvel.
Salföld határában megkukkantottuk a bányatavat, amely Gy jellemzése szerint: “a tóban homok van, és fürödnek benne.” Néztem nagyot a leírás alapján, de végül is közel jár a valósághoz. Utána elgyalogoltunk az ottani “kőtengerhez”. Ez már nagyobb volt a kővágóörsinél, de még mindig a szentbékkállai a NO.1. Viszont a falu gyönyörű. Rendezett utcákban szépen felújított parasztházak sorakoznak formás kis kéményeikkel. Beleszerettem Salföldbe.
Salföldről Ábrahámhegy felé indultunk, de ekkorra már jelzett a poci, így beültünk egy útmenti fogadóba és csülköt ettünk párolt káposztával és burgonyával, majd meggyes rétessel fejeztük be a fejedelmi lakomát.
Ábrahámhegyről a Káli-medencén átautózva hazafelé indultunk...
Csak ajánlani tudom mindenkinek a Káli - medence csodáit. A “kőtengereken” kívül még rengeteg látnivaló van. Hegyestűről már tavaly írtam bejegyzést ( átmentettem ebbe a blogba), de érdemes megkeresni a kékkúti forrást, ahol megtölthetjük kulacsunkat a híres (kissé vasízű) forrásvízzel. A Kornyi-tó (vagy vörös-tó) és környéke is remek hely, de amerre csak a szem ellát, mindenütt van valami látnivaló. A medence kis falvai templomtornyaikkal messziről csalogatják az embert, hogy aztán közelebb érve beleszagoljunk letűnt idők hangulatába. Kalandra fel! Megéri. "

(Egy színész itt és most... http://blog.bajla.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: fotó& miről, mit ír IVCSEK másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?! 


Kő kövön Kővágóörsön

2003.11.30. 12:01 :: ivcsek
Bármekkora pusztítást is vittek végbe a maguk idejében a törökök, Kővágóörsön kő kövön maradt.

 

1213ktenger

 

„Kővágóörs a Káli-medence legnagyobb települése, amely Pálköve településrésszel egész a Balaton-partig nyúlik. Állandó lakóinak száma 950 fő.

 

A község egy ritka geológiai képződményen, a pannon kori tenger megkövesedett homokturzásán épült. A követ évszázadokon keresztül bányászták, kiváló malomkő készült belőle, innen ered a község nevének "kővágó" előtagja. A honfoglaláskor a terület az Örs nemzetség szállásterülete, innen a település nevének második része. A község területéhez középkori elpusztult falvak tartoznak, ma is látható templomromokkal: Ecser, Sóstókál, Kisörs.

 

Az egykori fejlettséget a Balaton-felvidéken szokatlan, egybeépült házsorokból álló utcakép őrzi. Katolikus, evangélikus temploma mellett zsinagógája is épült, a XIX. század végéig evangélikus algimnáziuma is volt a falunak. A község központja ódon kisvárosi hangulatot áraszt. A ma evangélikusok által használt templom 1264-ben épült, s a XVIII. században barokk stílusban állították helyre. A közvetlenül mellette álló barokk katolikus templomot 1802-ben szentelték fel. A Pálkövére vezető út mellett láthatók a törökök által elpusztított Ecsér falu XIII. századi templomának romjai. A romokat körülvevő szigorúan védett terület halmai alatt az egykori jobbágyfalu házai rejtőznek, feltárásuk után ez lesz az első korhű Árpád-kori magyar falu a Balaton partján. A Petőfi utcában nagyrészt társadalmi munkával helyreállított kisnemesi kúriában nyílt meg a Kisnemesek Kővágóörsön című állandó kiállítás. A pálkövei strand mellett, Bajcsy-Zsilinszky Endrének, az antifasiszta ellenállás mártírjának egykori nyaralójában látható a politikusra emlékező kiállítás. Kővágóörsön a nyár kiemelkedő eseménye a Nagyboldogasszony búcsú augusztus 15-én. Augusztus 20-án, Szent István ünnepén tartják a Falunapokat. Pálkövét szép, árnyas erdőben haladó sárga jelű turistaút is összeköti a Káli-medencével. A piros jelzés Kővágóörs központjából vezet a Fülöp-hegy tisztására, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Tapolcai-medence bazalt tanúhegyeire és a tóra.” (MTI)

 

1213tkp

 

Egy szuszra nagyjából ennyi mondható el a jobb és rosszabb időket egyaránt látott településről, melyet több felöl is kőtenger határról.

 

„A pannon beltenger egykori turzásait, kvarchomokrétegeit kovás kötőanyag cementezte össze. A rendkívül kemény kavarchomokkőtömbök ellenállnak a felszíni pusztításnak. Mint valami megkövesedett nyáj, úgy sorakoznak a tömbök Kővágóörs és Szentbékkálla közelében.” (terebess.hu)

A falu az említetteken túl is rendkívül gazdag történeti emlékkel, földtani, biológiai adottságokkal rendelkezik, hiszen Kál horka előtt a vidéket a rómaiak lakták, a török időkben Ihszán csausz birtoka volt… A Káli medence déli kapujaként nyújt bejárást és rálátást a Balatonfelvidéki Nemzeti Park területére.

 

„A lakosság megélhetési forrása a XX. Század közepéig a földművelés, szőlészet, borászat, állattartás volt, jelentős céhes ipara, majd kisipara. 1935-ben a község egyik nagyobb birtokosa a Szigligeten lakó Eszterházy János. Nagy jelentőségű volt kereskedelme. A Balaton két partja közötti termékcsere központjaként ismert, Somogytól Vasig bonyolította a kereskedelmet. Híres volt a múlt században gabonapiaca.

 

Jellegzetes falukép fogadja a Kővágóörsre érkező látogatókat: kőbástya-kerítések, keskeny telken álló okkersárga és téglaszínű házak, néhány telken több lakóház is van. A házak előtt vannak a kiskertek. A házak építőanyaga túlnyomórészt kő, a tetőfedő anyag 1/3 részben nád. Figyelemre méltó, néhány XVIII-XIX. századi parasztház.” (balaton.hu)

 

Mivel Kővágóörs kitűnő kiindulópontja a Káli medencébe vezető túráknak, kirándulásoknak ajánlatos itt több napot eltölteni. Erre kínál lehetőséget több vendégház.

 

 

Ajánlatunk:

  


 

Honlap hiányában (azóta, már van!) alább közlöm az önkormányzat és az Internet elérést biztosító közintézmény elérhetőségét is.

 

Polgármesteri Hivatal, Kővágóörs
8254 Kővágóörs Kossuth u. 1.
T/F: (87) 464-017
Email: kovagoors@axelero.hu

 

 

Művelődési Ház és Könyvtár
Cím:
Kővágóörs, Jókai M. u. 49.
Telefonszám:
87/464-383

 

Kitűnő helyi borokkal a Szakálvin Kft  pincészete szolgál, míg az étkeket a messze híres Káli Vendéglő biztosítja.

 

Címük:

 

Kővágóörs, Jókai Mór u. 48.
Kapcsolattartó:
Szabó Zoltán 87/463-016
Telefonszám:
87/463-016

 

A településen kereskedői hagyományaihoz méltó módon, az év minden szakában, több üzlet (valamint posta!) is gondoskodik napi ellátásunkról.

 

"Pálköve állandó lakosainak száma 100 alatti, de nyáron turisták százai keresik fel a Balaton-part ezen, talán egyik utolsó érintetlen "természeti csodáját...
A pálkövei köves domboldal aljában fakad a Rákóczi Ferencről elnevezett szénsavas forrás. A forrás mellett található a strandfürdő. Mellette áll Bajcsy-Zsilinszky Endre politikus 1937-ben épített nyaralója, melyben emlékkiállítás látható. A közelben működött a balatonrendesi kőbánya rakodó-kikötője, ahonnan a kitűnő permi vörös homokkövet vasúton és hajón is szállították. Kirándulásra ad lehetőséget a sárga jelű túraútvonal, mely a Káli-medencéig vezet."

 

LINKEK:

 

Káli medence túristaútjai:
www.ingoko.hu/terkep.php

Kornyi-tó, Kővágóörs:
www.vendegvaro.hu/34-323

A balatoni biciklikörút 2006 tavaszán:
www.balatontipp.hu/bicikliut/korut.html

Az evangélikus egyházközség honlapja, templom és gimnázium-látogatás, miserend: kovagoors.lutheran.hu/frame.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó& miről, mit ír IVCSEK másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?!