FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Hírek a balatonról holnap is

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Káli Képes Krónika
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Kőtengerek

2004.11.30. 18:00 :: ivcsek

Mint ígértem: most, hogy végleg vége az idei szezonnak (a téli beálltáig) mások bejegyzéseit adom közre: mert mint majd kitűnik nem csak én írogatok serényen a Balatonnal kapcsolatos bejegyzéseket.

Kezdjük egy (ha jól sejtem Veszprémben játszó) színész "tengeri" kalandjaival:

051001k

Ma megnéztük a tengert."Sőt, három tengert is egy délután. Mégpedig a Káli-medence “kőtengereit”. Már ami megmaradt belőlük. Gyerekkoromból ugyanis egy természetfilmből teljesen más emlékeim voltak a “kőtengerekről”. Elsőként Szentbékkálla felé vettük az irányt. A “kőtengerek” közül ez a legkiterjedtebb, és a legérintetlenebb. Valami csoda! Fantasztikus formákat csiszolt az idő a hajdani Pannon-tenger kavics és homok turzásainak megkövesedett maradványaiból.
Aztán Kővágóörsre indultunk. Itt egy méreteiben kisebb, formáiban szerényebb “kőtengert” találtunk. Viszont csodás panoráma fogadott bennünket, szinte az egész medencét megcsodálhattuk, távolban a Hegyestűvel.
Salföld határában megkukkantottuk a bányatavat, amely Gy jellemzése szerint: “a tóban homok van, és fürödnek benne.” Néztem nagyot a leírás alapján, de végül is közel jár a valósághoz. Utána elgyalogoltunk az ottani “kőtengerhez”. Ez már nagyobb volt a kővágóörsinél, de még mindig a szentbékkállai a NO.1. Viszont a falu gyönyörű. Rendezett utcákban szépen felújított parasztházak sorakoznak formás kis kéményeikkel. Beleszerettem Salföldbe.
Salföldről Ábrahámhegy felé indultunk, de ekkorra már jelzett a poci, így beültünk egy útmenti fogadóba és csülköt ettünk párolt káposztával és burgonyával, majd meggyes rétessel fejeztük be a fejedelmi lakomát.
Ábrahámhegyről a Káli-medencén átautózva hazafelé indultunk...
Csak ajánlani tudom mindenkinek a Káli - medence csodáit. A “kőtengereken” kívül még rengeteg látnivaló van. Hegyestűről már tavaly írtam bejegyzést ( átmentettem ebbe a blogba), de érdemes megkeresni a kékkúti forrást, ahol megtölthetjük kulacsunkat a híres (kissé vasízű) forrásvízzel. A Kornyi-tó (vagy vörös-tó) és környéke is remek hely, de amerre csak a szem ellát, mindenütt van valami látnivaló. A medence kis falvai templomtornyaikkal messziről csalogatják az embert, hogy aztán közelebb érve beleszagoljunk letűnt idők hangulatába. Kalandra fel! Megéri. "

(Egy színész itt és most... http://blog.bajla.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://kovagoors.blog.hu/api/trackback/id/tr3655615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


& miről, mit ír IVCSEK másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?! 


süti beállítások módosítása