FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Hírek a balatonról holnap is

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Káli Képes Krónika
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Egykor város vala

2005.11.30. 17:03 :: ivcsek


Kővágóörsre, a Káli-medence legnagyobb településére Köveskálról érdemes begurulni. A valahai város faluképe onnan adja ki magát a legszebben. Az út lejtős, tekerni is alig kell, így igazán erőlködés nélkül adhatjuk át magunkat a magyar Provance, a táj szépségeinek.


Két vallás temploma vetélkedik egymással a dombtetőn, melyikük tör magasabbra: ebben eredményt nem hirdetünk, de az evangélikus messze szebb. Tőlük nem távol, nagyon eldugottan árválkodik a romos zsinagóga. Furcsamód megközelíthetetlen, értem, hogy magánterületen fekszik, de akkor is.

 

Egész Kővágóörsöt áthatja kereskedelmi központi múltja, erős a kisvárosi jelleg. Érdemes minden utcácskáját végigjárni, építészeti gyöngyszemeket mindenütt találni, kivételt a temető és a révfülöpi út közé eső új osztás képez, a maga hatvanas, hetvenes években épített házaival. Mindenképp be kell kukkantani a tájházba, melyet egy kisnemesi kúriában rendeztek be.  


A temető szép és rendezett, kimondottan mediterrán hangulatú: érdemes körbesétálni. Két kőtenger is van a faluban, illetve a határában. A falubéli azonban több törődéssel szebb képet mutatna, nagyon benőtte a fű és elbokrosodott a környéke.

A másik már jobban bejárható, és csodálatos panorámát tár elénk. Különösen napnyugtakor. Akár éjszakára is érdemes kintmaradniuk, a csillagvadászoknak, hullócsillag számlálóknak.


A falu Kékkút felöli részén szépen újjáépített mosó ad enyhültet, a déli forróságban. Kár, hogy a vizéhez nem lehet hozzáférni, mint Köveskálon. Innen indulhatunk el a tanösvényen, ha be kívánjuk járni a medence belsejét, a Kornyi tó környékét. Kis növényhatározó ajánlott, de a madarászok sem haják othon távcsöveiket.

Két lovasfarm is rendelkezésre áll, a Révfülöp felöli a romantikusabb, a kőtenger mögöttiben egy nagy birkanyájat is tartanak, délutáni bahajtásuk, itatásuk, megkapó látványt nyújt.


A Káli éttermet bűn kihagyni
, elég széles ételkínálatból választhatunk. Boltból több is van, érdemes betérni a műszaki kereskedésbe, van még a polcon régi polimer kazetta is és más egyébb… Igazi időutazás.


A falu végén Révfülőp felé, ahonnan már a Balaton is látható található a Kál Vin pincészet, jó boraik égy kóstolást megérnek, de elsősorban elvitelre rendezkedtek be, az épület együttes is pazar.

Kővágóörsre érdemes rászánni akár egy egész napot, annyi a látnivaló. A falu határában van a Sóstokáli templomrom mögötte egy palotarommal, de a történet megér egy külön misét (legközelebb).

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kovagoors.blog.hu/api/trackback/id/tr3455619

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Futóverseny és kirakodóvásár Kővágóörs, Káli-medence: 2009 április 18 » BALATONIQM Balaton 2009.03.24. 12:58:34

[...]környék látnivalóiról és nevezetességeiről és egyéb túrajavaslatokról pedig[...]

Pingback: Futóverseny és kirakodóvásár Kővágóörs, Káli-medence: 2009 április 18 » BALATONIQM Balaton 2009.03.23. 10:54:17

[...]környék látnivalóiról és nevezetességeiről és egyéb túrajavaslatokról pedig[...]

Pingback: Futóverseny és kirakodóvásár Kővágóörs, Káli-medence: 2009 április 18 » BALATONIQM Balaton 2009.03.23. 10:51:52

[...]környék látnivalóiról és nevezetességeiről és egyéb túrajavaslatokról pedig[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beau D. N. · http://beaudenoir.deviantart.com 2007.05.30. 11:13:33

ivcsek- összeütöttem a
hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91v%C3%A1g%C3%B3%C3%B6rs
tehát a wikinek a kis faluval foglalkozó lapját.
Ha gondolod egészítsd ki:) Esetleg roppant hálás lennék (tényleg!) ha pár szép képpel tudnánk gazdagítani.
:)
puszi!

balogh tamás 2008.07.08. 00:54:02

Sziasztok,

2005 telén készítettünk egy fotó albumot (Káli könyv) amelynek képanyagából szívesen küldök.
Akit érdekel, nálam rendelhető, megnézhető.
20-9257375

ivcsek · http://stb.freeblog.hu 2008.07.08. 09:02:12

Persze küldjél néhány "lerontott változatot" (hiszen az ide felvitt anyagok szabad felhasználásúak) én szívesen kiajánlom, de akár te is írhatsz hozzá néhány szót, szívesen kiteszem kompletten címmel telefonszámmal, hátha rendelnek belőle :)

ivcsek · http://stb.freeblog.hu 2008.07.08. 09:14:40

Kedves Tamás!
még az előzőekhez: ott a kali.blog.hu
akár oda is mehet, ha már a medencéről van szó:)
balaton@gmail.com


& miről, mit ír IVCSEK másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?! 


süti beállítások módosítása