FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Hírek a balatonról holnap is

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Káli Képes Krónika
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Kő kövön Kővágóörsön

2003.11.30. 12:01 :: ivcsek
Bármekkora pusztítást is vittek végbe a maguk idejében a törökök, Kővágóörsön kő kövön maradt.

 

1213ktenger

 

„Kővágóörs a Káli-medence legnagyobb települése, amely Pálköve településrésszel egész a Balaton-partig nyúlik. Állandó lakóinak száma 950 fő.

 

A község egy ritka geológiai képződményen, a pannon kori tenger megkövesedett homokturzásán épült. A követ évszázadokon keresztül bányászták, kiváló malomkő készült belőle, innen ered a község nevének "kővágó" előtagja. A honfoglaláskor a terület az Örs nemzetség szállásterülete, innen a település nevének második része. A község területéhez középkori elpusztult falvak tartoznak, ma is látható templomromokkal: Ecser, Sóstókál, Kisörs.

 

Az egykori fejlettséget a Balaton-felvidéken szokatlan, egybeépült házsorokból álló utcakép őrzi. Katolikus, evangélikus temploma mellett zsinagógája is épült, a XIX. század végéig evangélikus algimnáziuma is volt a falunak. A község központja ódon kisvárosi hangulatot áraszt. A ma evangélikusok által használt templom 1264-ben épült, s a XVIII. században barokk stílusban állították helyre. A közvetlenül mellette álló barokk katolikus templomot 1802-ben szentelték fel. A Pálkövére vezető út mellett láthatók a törökök által elpusztított Ecsér falu XIII. századi templomának romjai. A romokat körülvevő szigorúan védett terület halmai alatt az egykori jobbágyfalu házai rejtőznek, feltárásuk után ez lesz az első korhű Árpád-kori magyar falu a Balaton partján. A Petőfi utcában nagyrészt társadalmi munkával helyreállított kisnemesi kúriában nyílt meg a Kisnemesek Kővágóörsön című állandó kiállítás. A pálkövei strand mellett, Bajcsy-Zsilinszky Endrének, az antifasiszta ellenállás mártírjának egykori nyaralójában látható a politikusra emlékező kiállítás. Kővágóörsön a nyár kiemelkedő eseménye a Nagyboldogasszony búcsú augusztus 15-én. Augusztus 20-án, Szent István ünnepén tartják a Falunapokat. Pálkövét szép, árnyas erdőben haladó sárga jelű turistaút is összeköti a Káli-medencével. A piros jelzés Kővágóörs központjából vezet a Fülöp-hegy tisztására, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Tapolcai-medence bazalt tanúhegyeire és a tóra.” (MTI)

 

1213tkp

 

Egy szuszra nagyjából ennyi mondható el a jobb és rosszabb időket egyaránt látott településről, melyet több felöl is kőtenger határról.

 

„A pannon beltenger egykori turzásait, kvarchomokrétegeit kovás kötőanyag cementezte össze. A rendkívül kemény kavarchomokkőtömbök ellenállnak a felszíni pusztításnak. Mint valami megkövesedett nyáj, úgy sorakoznak a tömbök Kővágóörs és Szentbékkálla közelében.” (terebess.hu)

A falu az említetteken túl is rendkívül gazdag történeti emlékkel, földtani, biológiai adottságokkal rendelkezik, hiszen Kál horka előtt a vidéket a rómaiak lakták, a török időkben Ihszán csausz birtoka volt… A Káli medence déli kapujaként nyújt bejárást és rálátást a Balatonfelvidéki Nemzeti Park területére.

 

„A lakosság megélhetési forrása a XX. Század közepéig a földművelés, szőlészet, borászat, állattartás volt, jelentős céhes ipara, majd kisipara. 1935-ben a község egyik nagyobb birtokosa a Szigligeten lakó Eszterházy János. Nagy jelentőségű volt kereskedelme. A Balaton két partja közötti termékcsere központjaként ismert, Somogytól Vasig bonyolította a kereskedelmet. Híres volt a múlt században gabonapiaca.

 

Jellegzetes falukép fogadja a Kővágóörsre érkező látogatókat: kőbástya-kerítések, keskeny telken álló okkersárga és téglaszínű házak, néhány telken több lakóház is van. A házak előtt vannak a kiskertek. A házak építőanyaga túlnyomórészt kő, a tetőfedő anyag 1/3 részben nád. Figyelemre méltó, néhány XVIII-XIX. századi parasztház.” (balaton.hu)

 

Mivel Kővágóörs kitűnő kiindulópontja a Káli medencébe vezető túráknak, kirándulásoknak ajánlatos itt több napot eltölteni. Erre kínál lehetőséget több vendégház.

 

 

Ajánlatunk:

  


 

Honlap hiányában (azóta, már van!) alább közlöm az önkormányzat és az Internet elérést biztosító közintézmény elérhetőségét is.

 

Polgármesteri Hivatal, Kővágóörs
8254 Kővágóörs Kossuth u. 1.
T/F: (87) 464-017
Email: kovagoors@axelero.hu

 

 

Művelődési Ház és Könyvtár
Cím:
Kővágóörs, Jókai M. u. 49.
Telefonszám:
87/464-383

 

Kitűnő helyi borokkal a Szakálvin Kft  pincészete szolgál, míg az étkeket a messze híres Káli Vendéglő biztosítja.

 

Címük:

 

Kővágóörs, Jókai Mór u. 48.
Kapcsolattartó:
Szabó Zoltán 87/463-016
Telefonszám:
87/463-016

 

A településen kereskedői hagyományaihoz méltó módon, az év minden szakában, több üzlet (valamint posta!) is gondoskodik napi ellátásunkról.

 

"Pálköve állandó lakosainak száma 100 alatti, de nyáron turisták százai keresik fel a Balaton-part ezen, talán egyik utolsó érintetlen "természeti csodáját...
A pálkövei köves domboldal aljában fakad a Rákóczi Ferencről elnevezett szénsavas forrás. A forrás mellett található a strandfürdő. Mellette áll Bajcsy-Zsilinszky Endre politikus 1937-ben épített nyaralója, melyben emlékkiállítás látható. A közelben működött a balatonrendesi kőbánya rakodó-kikötője, ahonnan a kitűnő permi vörös homokkövet vasúton és hajón is szállították. Kirándulásra ad lehetőséget a sárga jelű túraútvonal, mely a Káli-medencéig vezet."

 

LINKEK:

 

Káli medence túristaútjai:
www.ingoko.hu/terkep.php

Kornyi-tó, Kővágóörs:
www.vendegvaro.hu/34-323

A balatoni biciklikörút 2006 tavaszán:
www.balatontipp.hu/bicikliut/korut.html

Az evangélikus egyházközség honlapja, templom és gimnázium-látogatás, miserend: kovagoors.lutheran.hu/frame.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó

A bejegyzés trackback címe:

http://kovagoors.blog.hu/api/trackback/id/tr1511265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.


& miről, mit ír IVCSEK másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?!